Скитска загадка

Днес ще съм кратка, че ще ни спират тока за профилактика, което – след дъжд качулка, но нямам време да се разписвам нашироко. 

Някой си скитски цар, когато лягал да спи, полагал лявата си ръка на половите органи, а дясната на устата. Защо?

Фокусът не е върху "когато си лягал", търси се символиката на жеста по същество. Предполагам, че през деня, упражнявайки мениджърските си функции, ръцете са му трябвали за по-важни неща, отколкото да пантомимичи.
Умувайте! :)

Публикувано от

11 Response to "Скитска загадка"

  1. КЕТИ says:
    16 август 2013 г. в 9:22

    А сега,де....

  2. Gloxy-Floxy says:
    16 август 2013 г. в 9:43

    "И-ма вре-ме". Токът ми спира след малко и ще се явя чак довечера. Затварям си ципа на устата. :D

  3. gost says:
    16 август 2013 г. в 10:52

    Най-правдоподобният от вариантите гласи, че дясната ръка заглушава звуците, които предизвиква действието с лявата, а всичко това се прави, за да не чуе жената на царя, от която същия този цар го е било много страх и срам. Само е трябвало да внимава някоя вечер да не обърка ръцете, че съвсем символично е щял да се почувства тъпо.
    Друг вариант е да е страдал от някакви деформации на жилите на ръцете и това да са били най-удобните пози за почивка.
    Най-малко вероятното обяснение е да е вярвал, че през нощта от съответните отвори може да му избяга душата, но това ми звучи като суеверие и никой достатъчно корав, че да стане цар в ония времена не би следвало да вярва в подобни глупости. ;)
    ПП: В третия вариант май ще му трябва и трета ръка или най-малкото някаква тапа, щото пак остава един потенциален изход, като се замисли човек.

  4. Gloxy-Floxy says:
    16 август 2013 г. в 17:46

    Хахаха, ще почина!
    Пък аз си рекох, че, като не съм насветкала червени надписи "18+", сами ще се сетите да ми спестите варианти в стила на първия.
    Нямаш вярно попадение, сори! :)

  5. gost says:
    16 август 2013 г. в 18:38

    Надявам се, че ще ми простиш първото предположение, но жегата и скуката му издействаха челно място. :)
    За съжаление данните са просто недостатъчни за обосновани предположения. Ръцете възпират нещо в едната или другата посока, но какво точно - единствен царят е можел да каже, а за нас прост(осмър)тните остава само да гадаем. :)

  6. Gloxy-Floxy says:
    16 август 2013 г. в 20:30

    Иии, виж кат' се абстрахираш от първото, веднага си право в 10-ката. По/казвал, че е най-важно да контролираш тия две неща, като все пак е по-важно да си затваряш устата, респ. да си мериш приказките (дясната ръка). Пък на кого, след като си легне, вече можем само да гадаем. Може и на себе си, да не го забравя. :D

  7. gost says:
    17 август 2013 г. в 9:59

    Хе, аз просто размишлявах какво точно трябва да възпират ръцете, а то по случайност се оказа всичко. :)
    ПП: И все пак, дори с твоята версия, жена му трябва да е била наистина страшна. ;)

  8. Gloxy-Floxy says:
    17 август 2013 г. в 10:08

    Ама що мислиш, че е имал една жена? Даже четох за някакво племе из региона, дето официално си вземали жени, но практически били общи. Като поискаш някоя, само забиваш ... примерно копието си пред шатрата и и по-късно минаваш да я, ъъъ, усвоиш. И за ответен знак на съгласие не се споменаваше даже. :D
    Едва ли е там ключа.

  9. gost says:
    17 август 2013 г. в 19:59

    Глокси, хем си жена с опит, хем не съвсем. Кой мъж мислиш, че ще си напомня да си държи вдигнати гащите, ако на всички жени е лепнат етикет "Общинска собственост"? Доколкото доста от днешните венерически болести не ги е имало по онова време в региона, мисля, че подобни мъже биха били феномен от изключителна рядкост. И като казахме за регионите, не мислиш ли, че знаци като овесена на забитото копие торбичка със сапун или стикер за местния еквивалент на Фолксваген КОстенурка с надпис "Голямата кола е компенсаторен механизъм" са знаци за одобрение на кандидатът за тазнощен жених? Отделно да не говорим, че не бих вярвал особено на гръцките историци? по отношение на чуждоземните обичаи.
    От това заключвам, че щом царят се е възпирал, то е имало жена (или още по-зле - няколко жени), които са били готови да го разфасоват, ако му шарят различните телесни части. Може, разбира се, царят да се е страхувал и от цяло племе свирепи войни, които биха разфасовали царя си, ако им посегне на жените/сестрите/дъщерите, наместо да го уважават за надареността, както някои други са се надявали, щот' нали, в малките общности, не можеш да си кажеш, че на теб това няма да ти се случи, а като ти се случи, виновникът е на само една ръка с нож разстояние и не може да си пази гърба денонощно.

  10. Gloxy-Floxy says:
    17 август 2013 г. в 21:38

    Малко се загубих из материята, но изначално мисля, че идеята не е страх от благоверната, а страх от жената/ите като оръжие за манипулация. Или поне тъй реших, щото по времето, когато го печатах, четях една книга за Петър Велики. И как основният му военен съперник - Карл XII нелюбезно отказал любовницата на полския крал, която онзи се опитал да му пробута в опит да го умилостиви. Та в тоя смисъл е ясно кой гледа да си държи гащите вързани - който има много, което би могъл да загуби. :)
    Опит-мопит, де да знам, по-скоро съм загубила интерес към тоя род интриги, което може и да ме кара на неправилни съждения. :)

  11. geowid says:
    5 декември 2017 г. в 16:17

    Че то е толкова очевадно - човек използва устата и оная си работа само когато спи :D

Публикуване на коментар