Свети Трифон на Балканите - Ще зарязвам, няма да зарязвам!

В името на справедливостта, съм длъжна да отбележа, че ако нямаше толкова много дигитализирана руска литература по славянознание и балканистика, щяхте да имате далеч по-малко за четене по фолклорни теми в тоя блог. Срамота е да се налага да превеждам по родни такива, но нашата наука си твори сама за себе си и си крие сътвореното по мазетата. 
Без да се отплесвам повече в съкрушения, да мина към това, което искам да ви покажа, а именно две балкански карти на разпространението на празника и легендите за светеца, които извадих от една руска студия("Съотношение на хрононима и легендите (празникът св.Трифон в ареална перспектива)", Е.С.Узеньова).
На първата можете да видите като какъв, освен покровител на лозарите и винарите, се чества св. Трифон на Балканите. Най-често, на север и на запад от нас, като защитник на реколтата от различни вредители - птици, къртици, мишки и насекоми. На някои места се смята и за покровител на вълците.



Според същия източник, св.Трифон е покровител на албанците и традициите на южните ни съседи - гърци и албанци, са точно обратните на нашите. Свързани са със забрана за работа, излизане на полето/лозето в този ден, като битува поверието, че който го направи, ще си отреже носа или ще обезумее. При тях ритуалът със зарязването на  лозята е около месец по-рано.
Втората карта показва ареалите на най-разпространените балкански легенди за св.Трифон. Ето един от вариантите на легендата, в която св. Трифон си отрязва носа:
На 40-я ден от раждането на Христос, Богородица тръгнала да го занесе в църква. Минала покрай Трифон, който зарязвал лозето си, и той злобно и се присмял. Тя нищо не отвърнала, но като се прибирала, минала през дома му и казала на жена му:
- Тичай на лозето, че мъжът ти си отряза носа!
Разтревожената жена хукнала натам. Като стигнала, си отдъхнала - на мъжа и му нямало нищо. Разказала му защо е дошла, а той пак се изсмял:
- Че как ще си отрежа носа?! Така ли? - и замахнал с ножа ...


От "сюжетите с едно лице" разпространена е легендата за разбойника Трифон:

Трифон бил хайдутин, който убил 99 души. Бог го наказал да сади дини и да ги подарява на минаващите покрай бостана, докато цъфне върбовия пън наблизо. Дълги години отглеждал и дарявал дини грешният Трифон, с надеждата да изкупи вината си.
Един ден покрай бостана минал човек, който много бързал. Трифон поискал да му подари диня, но онзи само махнал с ръка и продължил нататък. Събудила се разбойническата кръв на бостанджията и замерил пътника с динята. А тя била голяма и го убила.
Тогава Трифон проумял какво е направил, паднал на колене и се разридал - вече нямало никаква надежда да изкупи греховете си, като извършил нов. Но за негова изненада, точно в този момент сухият пън пуснал клонки и разцъфнал. Убитият бил по-голям грешник и от него - току-що бил насилил едно момиче и бързал да се спаси от гнева на близките му. А чрез ръката на Трифон го застигнало Божието възмездие.
Е, стига толкова приказки за днес. Който ще зарязва - да зарязва, който ще почива - да почива! При всички случаи не пречи по-късно да си сипем по чашка винце. :)

Честит празник и наздраве! :)

Публикувано от

0 Response to "Свети Трифон на Балканите - Ще зарязвам, няма да зарязвам!"

Публикуване на коментар