СЛЪНЧЕВ ДЕН

Живяла някога възрастна дама, която плачела през цялото време. Едната и дъщеря била омъжена за търговец на чадъри, а другата- за търговец на юфка.
Когато било слънчево, старата дама се тревожела:"Никой не си купува чадър в слънчев ден. Съпругът на дъщеря ми ще се разори и семейството им ще живее в нищета."И започвала да плаче.
Когато валял дъжд тя отново се тревожела:"Юфката трябва да съхне на слънце. Съпругът на дъщеря ми ще се разори и семейството им ще живее в нищета." И отново започвала да плаче.
По тия две причини тя била нещастна през цялото време и винаги плачела. Никой не можел да я успокои. Съседите и я нарекли "Плачещата дама".
Един ден срещнала странстващ монах. Той поискал да разбере защо тя се чувства толкова нещастна. Старата дама му разказала за скърбите си. Тогава монахът се усмихнал и казал:
-Няма за какво повече да се тревожите! Просто трябва да промените Вашата гледна точка. В слънчеви дни, мислете какво щастие е това за търговеца на юфка. Той ще увеличи печалбите си и семейството на дъщеря Ви ще живее охолно. В дъждовни дни мислете колко много чадъри ще продаде другият Ви зет. Това обещава благополучие за семейството на другата Ви дъщеря.
От този ден старата дама спряла да плаче и започнала винаги да се усмихва. Скоро я нарекли "Усмихнатата дама".

Публикувано от

1 Response to "СЛЪНЧЕВ ДЕН"

  1. Анонимен Says:
    13 ноември 2009 г. в 12:58

    Много сладко. Смяна на посоката. Просто като боб...

Публикуване на коментар